Doelstelling (Project is inmiddels afgerond)

Het project Vruchtbare Kringloop Gelderland stimuleert agrarisch ondernemers voor kringlooplandbouw en duurzaam bodem- en waterbeheer te kiezen. Deelnemers leerden in studiegroepen over het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, het verminderen van de milieubelasting, het vergroten van de biodiversiteit en het stimuleren van een duurzame economische groei. Hierdoor worden de bedrijfstechnische en financiële resultaten verbeterd, wat de continuïteit van agrarische bedrijven ten goede komt.

Opzet project

Agrariërs in de Gelderse Vallei, Randmeerkust, Veluwe, IJsselzoom en het Rivierengebied konden meedoen aan VKG. Deelnemers aan het project gingen in studie- en kennisgroepen aan de slag met de mineralenkringloop en bodemvruchtbaarheid op hun bedrijf. Tijdens veldbijeenkomsten zagen zij in de praktijk wat allemaal mogelijk is. Ze leerden met collega-melkveehouders en loonwerkers over het optimaal inzetten van de KringloopWijzer of met collega-akkerbouwers over precisielandbouw. Op de deelnemende bedrijven werden nitraat- of fosfaatmetingen uitgevoerd en per groep werd een bedrijfsplan opgesteld op het gebied van bodem, water en bemesting. Men kon  zich ook verdiepen in de samenwerkingsmogelijkheden met andere sectoren of mogelijkheden naar meer natuurinclusieve landbouw. Elke deelnemer stelde zijn eigen bedrijfsontwikkelplan op en paste bewezen maatregelen toe.

Deelnemers konden kiezen over welke onderwerpen ze hun kennis wilden verdiepen of verbreden, zoals:

  • Gebiedsgerichte maatregelen om waterkwaliteit te verbeteren;
  • Natuurinclusieve landbouw, in samenwerking met agrarische natuurverenigingen (ANV) een integraal bedrijfsbodem-, water- en natuurplan opstellen, inclusief het aanleggen van bufferstroken en retentie.
  • Toepassing van sensoren om sturingsgegevens te hebben om op het juiste tijdstip activiteiten te gaan uitvoeren (mesttoediening, beregenen e.d.);
  • Bodempaspoort om de bodemconditie te bepalen en te verbeteren
  • Carbon footprint om CO2 te verminderen

Het project werkte mee aan een verdere duurzame ontwikkeling van een vitaal platteland in de regio. Daarbij vond samenwerking plaats tussen melkveehouders, akkerbouwers, fruittelers, hokdierhouders, agrarische natuurverenigingen, loonwerkers, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden.

Projectpartners

Het project Vruchtbare Kringloop Gelderland, is ontwikkeld door LTO Noord met een breed samenwerkingsverband van partners:

  • LTO Noord
  • ZLTO
  • Provincie Gelderland
  • Waterschap Vallei en Veluwe
  • Waterschap Rivierenland
  • Agrarisch natuurcollectief Veluwe
  • Vitens

Samenwerking

Binnen dit project werd nadrukkelijk samenwerking gezocht met het onderwijs en met loonwerkers.

Resultaten

Tijdens de projectperiode werkten ruim 180 agrarisch ondernemers uit de Veluwe en het Rivierengebied aan het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, verminderen van de milieubelasting en het vergroten van de biodiversiteit. Er werden 20 studiegroepen gevormd met (melk)veehouders, loonwerkers, akkerbouwers, pluimveehouders en fruittelers. Daarmee is in Gelderland een goede beweging in gang gezet richting kringlooplandbouw en een vitaler platteland.

Handvatten
Alle deelnemende ondernemers kregen handvatten en ideeën aangereikt op het gebied van natuurinclusief ondernemen, bodemvruchtbaarheid, bemesting, juiste voeding voor juiste mestsamenstelling, biodiversiteit en gewaskeuze. Zij werkten aan bodem- en waterplannen en bedrijfsnatuurplannen met bedrijfseigen cijfers uit de KringloopWijzer. Verder werden excursies, demo’s en veldbijeenkomsten aangeboden om kennis te delen en van elkaar te leren.

Diversiteit
In het project hebben deelnemers veel kennis opgedaan en hebben projectpartners geleerd wat ondernemers bezighoudt. Vanwege de grote diversiteit op de verschillende agrarische bedrijven, heeft het project een vervolg gekregen in verschillende deelprojecten, zoals het Actieplan Natuurinclusieve Landbouw. Daarin legt LTO Noord samen met de Gelderse Natuur- en Milieufederatie, de agrarisch collectieven en agrarische natuurverenigingen meer accent op o.a. landschap en biodiversiteit in relatie tot bedrijfsmanagement, kostenstrategieën en economische duurzaamheid.

Factsheet
Voor de afronding van dit project is een factsheet opgesteld.